Slovensko sa zotavilo z recesie, očakáva stabilný rast, naznačujú prognózy Bruselu

Najnovšia makroekonomická prognóza pre Slovensko, ktorú vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK), naznačila, že slovenská ekonomika sa zotavuje z recesie v roku 2020 a v najbližších troch rokoch Slováci môžu očakávať stabilný ekonomický vývoj s klesajúcimi rozpočtovými deficitmi.

Po vlaňajšom prepade slovenskej ekonomiky o 4,4 percenta HDP Eurokomisia predpokladá, že slovenská ekonomika dosiahne úroveň produkcie spred pandémie do konca roka 2021 na úrovni 3,8 percenta , a bude pokračovať v raste ročným tempom 5,3 percenta v roku 2022 a 4,3 percenta v roku 2023.

Rast v roku 2022 by sa mal zrýchliť aj vďaka verejným investíciám financovaným z Nástroja na obnovu a odolnosť, ktorý je súčasťou ozdravného plánu po koronakríze EÚ budúcej generácie (NGEU).

Ekonomické zotavenie v krátkodobom horizonte môže spomaliť opätovné zhoršenie pandemickej situácie a výkyvy dodávateľských reťazcov na globálnej úrovni majú citeľný dosah hlavne na exportný sektor ťažkého priemyslu. Po upokojení zdravotnej situácie je ale silný predpoklad, že sa silný domáci dopyt obnoví a výdavky domácností a podnikov dobehnú predkrízové úrovne.

 

Zdroje: https://www.trend.sk/spravy/slovensku-ekonomiku-caka-stabilny-rast-tvrdi-prognoza-bruselu-kolko-stupne-inflacia

https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/13064190-europska-komisia-priniesla-dobre-spravy-rast-ekonomiky-bude-rychlejsi-nez-sa-cakalo

 

Články s rovnakou témou

No news available.

Podujatia s rovnakou témou

Konferencie & Semináre

Wellness Hotel Partizán  •  Bystrá

NEWMATEC 2024

Konferencia o aktuálnych a budúcich trendoch v automobilovom priemysle a vozidlách.

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin