COVID-19

Prehľad aktuálnych opatrení proti COVID-19

Od štvrtka 25. novembra bol na území Slovenskej republiky zavedený celonárodný lockdown a prestáva platiť COVID automat. Na najbližšie dva týždne platí zákaz vychádzania od 5.00 do 1.00 (do 9.12.). Po desiatich dňoch sa situácia bude prehodnocovať. Ak sa zhorší, opatrenia sa predĺžia, ak sa zlepšia, bude platiť voľnejší režim pre očkovaných.

Zákaz vychádzania má ale svoje výnimky. Do výnimiek patrí aj cesta z a do zamestnania pre zamestnancov, ktorí nemôžu vzhľadom na povahu práce vykonávať túto činnosť ako prácu z domácnosti, pričom je potrebné preukázať sa potvrdením zamestnávateľa.

 

„OTP“ režim na pracovisku

Podľa najnovšej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva platí na pracoviskách režim „OTP“. Vstup na pracovisko bude od 29.11. v tomto režime umožnený len kompletne očkovaným, tým, ktorí prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami a zamestnancom, ktorí sa raz za sedem dní povinne na pracovisku otestujú. Zamestnávatelia sú povinní zabezpečiť pravidelné kontroly dodržiavania tohto režimu. Pokiaľ sa zamestnanec odmietne preukázať potvrdením alebo nedodržiava iné opatrenia zamestnávateľ je povinný odoprieť takejto osobe vstup na pracovisko.

 

Pre neočkovaných zamestnancov sú zamestnávatelia povinní zabezpečiť testovanie na pracovisku. Osoba zodpovedná za testovanie v danom podniku vedie evidenciu testovaných v rozsahu meno, priezvisko a rodné číslo zamestnanca, dátum a výsledok testovania. Štát by mal následne, za obdobie piatich týždňov do konca roka, zamestnávateľom zakúpené testy spätne preplatiť v januári. O finančnú náhradu budú môcť podľa predbežných informácii žiadať priamo Ministerstvo hospodárstva SR/Sociálnu poisťovňu na základe výkazu o počte otestovaných zamestnancov.

 

Obmedzenie činnosti prevádzok

 

Zatvorené budú reštaurácie a takmer všetky predajne, otvorené môžu zostať len esenciálne prevádzky:

  • predajne potravín
  • drogérie
  • lekárne
  • obuv
  • predajne s krmivom pre zvieratá
  • pohonné hmoty
  • nákup novín a tlačovín
  • okienkový predaj gastro prevádzok
  • výdajne e-shopov
  • pošta
  • banky
  • poisťovne
  • čistiarne a práčovne
  • autoservisy a STK
  • kľúčová služba
  • optiky
  • servisy telefónnych zariadení
  • kúpele zo zdravotných dôvodov
  • výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku
  • taxislužby
  • predajne domácich a záhradkárskych potrieb

 

Rovnako ako na pracoviskách aj v týchto prevádzkach platí režim „OTP“. Vstup môžu prevádzkovatelia umožniť iba osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami. Pri vstupe do prevádzky je potrebné zabezpečiť dezinfekciu na ruky alebo jednorazové rukavice. Osoby, ktoré nežijú v spoločnej domácnosti musia v radoch dodržiavať odstup 2m. Obmedzený je aj počet zákazníkov v prevádzke, na 25 m2 z predajnej plochy prevádzky určenej pre zákazníkov môže byť iba jeden zákazník; pokiaľ predajná plocha prevádzky určená pre zákazníkov nedosahuje 25 m2, v prevádzke sa môže nachádzať najviac 1 zákazník. Prevádzkovatelia sú povinní umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať opatrenia režimu „OTP“, vykonávať časté vetranie priestorov prevádzky a pravidelne vykonávať dezinfekciu priestorov. Prevádzkovatelia sú takisto povinní zabezpečiť pravidelné kontroly dodržiavania tohto režimu.

 

Hromadné podujatia

 

Všetkým FO a PO sa zakazuje usporadúvanie hromadných podujatí s výnimkou tých v súvislosti s výkonom práce. Tie môžu byť jedine v režime „OP“, s maximálnou kapacitou 10 osôb.

Všetkým organizátorom podujatí sa nariaďuje dodržiavať protiepidemiologické opatrenia:

pri vstupe musí byť k dispozícii dezinfekcia, vstup a pobyt v mieste môže byť povolený len s prekrytými hornými dýchacími cestami, označenie priestorov: v prípade hromadných podujatí organizovaných v exteriéri je organizátor povinný priestor vyhradiť a vyznačiť jeho vstup a výstup, musí tiež viditeľne vyznačiť, že v prípade HP v súvislosti s výkonom práce sa umožňuje vstup len skupine OP; počas podujatia: častá dezinfekcia priestorov, a až dva týždne po skončení podujatia: je organizátor povinný uchovávať telefonický/emailový kontakt návštevníkov. Po tom ich musí zničiť.

Organizátori sú povinní zabezpečiť pravidelné kontroly dodržiavania tohto režimu. Pokiaľ sa osoba odmietne preukázať potvrdením alebo nedodržiava iné opatrenia organizátor je povinný odoprieť takejto osobe vstup na podujatie.

 

Rúška a respirátory

Naďalej platí, že v interiéri sú všetky osoby povinné mať riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) použitím respirátora. Zákaz sa ale nevzťahuje na osoby so zdravotným postihnutím, čas potrebný na konzumáciu pokrmov a nápojov, na zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám. V prípade, že zamestnanci vykonávajú rizikovú prácu, pri ktorej sú vystavení záťaži teplom alebo fyzickej záťaži zaradenú do tretej kategórie alebo štvrtej kategórie, alebo s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, u ktorých by nosenie respirátora mohlo viesť k zhoršeniu stavu sa umožňuje nahradiť respirátor použitím rúška, šálu alebo šatky.

 

Pre viac informácií:

https://korona.gov.sk/nudzovy-stav-a-zakaz-vychadzania-od-25-novembra-2021/

https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/vestnik_vlady_sr_rok_2021/vyhlaska_261.pdf

https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/vestnik_vlady_sr_rok_2021/vyhlaska_262.pdf

https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/vestnik_vlady_sr_rok_2021/vyhlaska_263.pdf

https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/vestnik_vlady_sr_rok_2021/vyhlaska_264.pdf

 

 

Články s rovnakou témou

No news available.

Podujatia s rovnakou témou

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin