Pracovný trh ovplyvnený pandémiou

Pracovný trh bol v poslednom roku a pol výrazne poznačený prebiehajúcou pandémiou. Najviac to pocítil sektor služieb a IT sektor.

Sektor služieb, najmä v oblasti gastronómie a hotelierstva, bol a stále je najviac poznačený opatreniami na zabránenie šírenia koronavírusu. Kým pred rokom boli v tomto odvetví zamestnávatelia nútení prepúšťať, od tohtoročného leta naopak bojujú s nedostatkom personálu – ich bývalí zamestnanci si našli uplatnenie v iných odvetviach a do ubytovacích zariadení sa už neplánujú vrátiť. Medziročný pokles zamestnanosti je na úrovni 4,6% len v oblasti ubytovania. HORECA sektor má  tak problém prilákať nové pracovné sily, napriek tomu, že priemerná mzda v odvetví zaznamenala v medziročnom porovnaní výrazný nárast.  

Na druhej strane kríza presunula mnohé činnosti do online priestoru a preto prirodzene najviac prosperuje IT sektor. V ňom stále rastie ako počet zamestnancov, tak aj priemerná mzda. Trh však v súčasnosti vyžaduje oveľa viac pracovníkov v IT sektore, ako sú univerzity schopné produkovať. Záujem zo strany zamestnávateľov je aj o juniorov, ale nových zamestnancov hľadajú najmä seniorské a developerské pozície.

Zdroj: HNonline

Články s rovnakou témou

No news available.

Podujatia s rovnakou témou

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin