Nová elektráreň na Dunaji vyváži 33-tisíc ton emisií z uhoľných zdrojov. Vyrábať má v roku 2026

V komplexe vodnej elektrárne Čunovo by mala vyrásť ďalšia malá elektráreň Čunovo II s výkonom 10 megawattov. Výstavba by sa mala začať v roku 2024 s dokončením o dva roky neskôr.

 

„Nejde o vybudovanie novej vodnej stavby, ale využitie potenciálu existujúcej stavebnej štruktúry a dovyužitie voľného hydroenergetického potenciálu, ktoré jestvujúca Vodná elektráreň Čunovo kapacitne nespracúva,“ tvrdí samotný podnik.

 

Okrem toho, že nová elektráreň využije prúd Dunaja, pribudne vďaka nej do energetického mixu čistá elektrina v objeme 37,2 gigawatthodiny ročne. „To by zabránilo emisiám skleníkových plynov, ktoré sú v súčasnosti emitované paroplynovými, respektíve uhoľnými elektrárňami v objeme 15-tisíc ton CO2, respektíve 33-tisíc ton CO2 ročne. Zároveň by to znamenalo aj zvýšenie produkcie elektriny z obnoviteľných zdrojov na Slovensku o 0,8 percenta,“ opisuje spoločnosť Vodohospodárska výstavba.

 

Zdroj: https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/14657990-nova-elektraren-na-dunaji-vyvazi-33-tisic-ton-emisii-z-uholnych-zdrojov-vyrabat-ma-v-roku-2026

 

Články s rovnakou témou

No news available.

Podujatia s rovnakou témou

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin