Actualités

Mesačný právny monitoring (november 2019)

1. Zákon č. 320/2019 Z. z. ktorý mení zákon č. 82/2005 Z.z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

 

Účinnosť: 1. januára 2020

Stručný popis:

 

Novela zákona č. 82/2005 Z.z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní nanovo formuluje výnimku z definície nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania.

 

Pôvodne sa výnimka z nelegálneho zamestnávania vzťahovala len na fyzickú osobu podnikateľa, pre ktorú pracujú jej príbuzní v priamom rade, súrodenec alebo manžel, ktorý je dôchodkovo poistený, poberateľ dôchodku alebo študent do 26 rokov.

 

V zmysle novely sa výnimka z nelegálneho zamestnávania rozšírila na ďalší typ zamestnávateľa, a to na spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorých jediným spoločníkom je fyzická osoba. Pre jednoosobovú spoločnosť s ručením obmedzeným môže pracovať taký istý okruh príbuzných spoločníka, ako je to v prípade fyzickej osoby podnikateľa, a to bez toho, aby došlo k nelegálnemu zamestnávaniu.

 

Dôsledkom tejto zmeny je aj úprava formulácie výnimky z definície nelegálnej práce, ktorá zodpovedá vyššie uvedenej definícii výnimky z nelegálneho zamestnávania.

 

 

 

2. Zákon č. 380/2019 Z.z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov

 

Účinnosť: 19. novembra 2019

(okrem jedného ustanovenia, ktoré nadobúda účinnosť 1. januára 2020)

Stručný popis:

 

Novela Zákonníka práce účinná dňom vyhlásenia, t.j. odo dňa 19. novembra 2019 priniesla dve zmeny súvisiace s úpravou nároku na dovolenku.

 

V prvom rade táto novela rozširuje okruh osôb, na ktoré sa vzťahuje zákonná výmera dovolenky v rozsahu najmenej 5 týždňov. Pôvodne sa 5 týždňov dovolenky vťahovalo len na osoby, ktoré do konca roka dovŕšili vek 33 rokov. S účinnosťou od 1. januára 2020 sa bude vzťahovať aj na zamestnancov, ktorí sa trvalo starajú o dieťa. Vzhľadom na absenciu zákonnej definície pojmu trvalá starostlivosť, môže toto ustanovenie v praxi spôsobovať aplikačné problémy.

 

Novela zákona zároveň upravuje okruh osôb, na ktoré sa vťahuje dovolenka o výmere najmenej 8 týždňov. Týmito osobami sú pedagogickí a odborní zamestnanci, vysokoškolskí učitelia,  výskumní a umeleckí pracovníci verejnej alebo štátnej vysokej školy a zamestnanec s najmenej vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa, ktorý vykonáva výskumno-pedagogickú činnosť alebo vedeckú činnosť, výskumnú činnosť a vývojovú činnosť na výskumnom pracovisku Slovenskej akadémie vied, verejnej výskumnej inštitúcie alebo štátnej rozpočtovej organizácie alebo štátnej príspevkovej organizácie uskutočňujúcej výskum zriadenej ústredným orgánom štátnej správy.

 

 

Tento monitoring právnych predpisov bol pripravený advokátskou kanceláriou PETERKA & PARTNERS, so sídlom Kapitulská 18/A, Bratislava. Tel. +421 2 544 18 700; E-mail: butasova(@)peterkapartners.sk; www.peterkapartners.com.

 

Články s rovnakou témou

No news available.

Podujatia s rovnakou témou

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin