Novinky zo sveta biznisu

Mesačný právny monitoring (január)

1. Zákon 347/2018 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 91/2010 Z. z. o podpore cestovného ruchu v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony

 

Účinnosť: 1. januára 2019

Stručný popis:

 

V nadväznosti na prijatie novely zákona o podpore cestovného ruchu bol zároveň doplnený aj Zákonník práce o nový § 152a „Rekreácia zamestnancov“. Touto novelou bola zavedená do Zákonníka práce povinnosti zamestnávateľa súvisiace s poskytovaním príspevku na rekreáciu zamestnancov.

 

Povinnosť poskytovať príspevok na rekreáciu zamestnancov má zamestnávateľ po splnení týchto predpokladov:

  • zamestnávateľ zamestnáva viac ako 49 zamestnancov (priemerný evidenčný počet za predchádzajúci kalendárny rok),
  • žiadosť zamestnanca o poskytnutie príspevku; podať žiadosť môže zamestnanec v pracovnom pomere, ktorý u daného zamestnávateľa trvá nepretržite 24 mesiacov ku dňu začatia rekreácie,
  • príspevok sa poskytuje do výšky 55% oprávnených nákladov, najviac však vo výške 275 EUR za kalendárny rok.

 

Zákonník práce taktiež definuje oprávnené výdavky na rekreáciu. Tieto výdavky zahŕňajú okrem ubytovacích a stravovacích služieb využívaných zamestnancom na území Slovenskej republiky, napr. aj pobytové tábory pre deti zamestnancov, ako aj výdavky na osoby žijúce so zamestnancom v spoločnej domácnosti, ak sa zúčastňujú so zamestnancom na rekreácii. Príspevok je možné preplatiť zamestnancom, buď na základe účtovných dokladov predložených zamestnancom alebo prostredníctvom rekreačných poukazov, obdobne ako príspevok na stravovanie prostredníctvom stravných lístkov.

 

Príspevok zamestnávateľa na rekreáciu bude nezdaniteľným príjmom zamestnanca. Do výšky stanovenej Zákonníkom práce bude príspevok zamestnávateľa daňovým výdavkom zamestnávateľa.


2. Zákon 376/2018 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony

 

Účinnosť: 1. januára 2019

Stručný popis:

 

V súlade so Stratégiou pracovnej mobility cudzincov v Slovenskej republike z roku 2018 došlo k novelizácii zákona o službách zamestnanosti. Do zákona bol doplnený nový § 62 ods. 6, ktorým bola zavedená povinnosť zamestnávateľa nahlásiť voľné pracovné miesto na úrad práce, v ktorého územnom obvode sa nachádza, a to s cieľom jednoduchšej identifikácie zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily. Poznať reálny stav voľných pracovných miest (počet, druh a pod.) je podľa zákonodarcu jedným z dôležitých kritérií pri stanovovaní zoznamu zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily. Uvedená povinnosť sa nebude vzťahovať na voľné pracovné miesta, ktoré sú nahlasované do informačného systému verejnej správy prevádzkovanom na ústrednom portáli verejnej správy.

 

Nesplnenie tejto povinnosti sa bude sankcionovať pokutou do výšky 300 EUR.


3. Zákon č. 309/2018 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 309/2009 Z. z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony

 

Účinnosť: 1. januára 2019 (okrem vybraných ustanovení, ktoré nadobúdajú účinnosť 1. januára 2020)

Stručný popis:

 

V polovici októbra prijal slovenský parlament novelu Zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby (zákon č. 309/2009 Z. z.), ktorý zásadne mení existujúci systém podpory týchto zdrojov s cieľom jeho centralizácie a zlacnenia týchto zdrojov pre konečných spotrebiteľov.

 

Novela predstavuje prechod od systému feed-in-tariffs na systém feed-in-premiums pre všetky obnoviteľné zdroje s inštalovaným elektrickým výkonom viac ako 500 kW, ktoré budú vyplácané prostredníctvom organizátora krátkodobého trhu s elektrinou (subjekt pod kontrolou štátu). Nové zdroje sa budú vyberať prostredníctvom aukcií za podmienok, ktoré ešte len budú stanovené Ministerstvom hospodárstva a Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Na rozdiel od predošlého systému, ktorý zaväzoval regionálne distribučné spoločnosti odoberať takúto elektrinu za cenu elektriny na straty (regulovanú zo strany ÚRSO) a prevziať zodpovednosť za odchýlku, výrobca energie z obnoviteľných zdrojov bude odteraz predávať elektrinu na trhu a bude zodpovedný za odchýlku. Príplatky by mali kompenzovať rozdiel medzi cenou získanou výrobcom na trhu a cenou ponúknutou takýmto výrobcom na hore uvedenej aukcii.

 

Elektrina z nových obnoviteľných zdrojov s inštalovaným elektrickým výkonom do 500 kW bude odoberaná (a zodpovednosť za odchýlku bude niesť) určeným výkupcom za cenu stanovenú ÚRSO na každý rok v závislosti od typu obnoviteľného zdroja. Akýkoľvek rozdiel medzi cenou platenou určeným výkupcom (táto cena je založená na trhovej cene, tiež je však určovaná ÚRSO) a cenou stanovenou ÚRSO na kalendárny rok sa dorovná dodatočnou platbou (doplatok) vyplácanou organizátorom krátkodobého trhu s elektrinou. Tento typ feed-in-tariff podpory sa prestane vyplácať najneskôr 31. decembra 2033.

 

Oba typy podpory sa budú poskytovať počas 15 rokov po uvedení zariadenia do prevádzky. Táto podpora sa za určitých podmienok zaručuje tiež určitým modernizovaným zariadeniam na vysoko účinnú kombinovanú výrobu, najmä tým, ktoré dodávajú teplo prostredníctvom systémov centralizovaného zásobovania teplom.

 

Novela tiež upravuje rámec pre štátnu pomoc poskytovanú energeticky náročným odvetviam v podobe kompenzácie platieb, ktoré každý odberateľ platí na podporu obnoviteľných zdrojov energie.

 

Novo definované lokálne zdroje s inštalovaným elektrickým výkonom do 500 kW, ktoré budú použité na spotrebu na mieste hore uvedené podpory nezískajú, budú mať však prednostný prístup do distribučnej sústavy.

 

Existujúca podpora (feed-in-tariffs) pre obnoviteľné zdroje energie poskytovaná podľa predošlej schémy zostáva zachovaná.

 

Tento monitoring právnych predpisov bol pripravený advokátskou kanceláriou PETERKA & PARTNERS, so sídlom Kapitulská 18/A, Bratislava. Tel. +421 2 544 18 700; E-mail: butasova(@)peterkapartners.sk; www.peterkapartners.com.

Články s rovnakou témou

No news available.

Podujatia s rovnakou témou

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin