COVID-19

Mesačný právny moitoring (september 2020)

1. Zákon č. 198/2020 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia zasiahnutým opatreniami na zamedzenie šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19

 

Účinnosť: 21. júla 2020 (okrem vybraných ustanovení, ktoré nadobúdajú účinnosť neskôr)

 

Stručný popis:

Zákonom č. 198/2020 Z. z. sa novelizujú a dopĺňajú ustanovenia viacerých zákonov a to za účelom všestrannej podpory podnikateľského prostredia v súvislosti s COVID-19, pričom snahou je najmä znížiť administratívnu záťaž malých a stredných podnikov a živnostníkov.

 

1. Zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník

Novelizované ustanovenie Obchodného zákonníka sa dotýka zvyšovania základného imania v spoločnosti s ručením obmedzeným. Valné zhromaždenie spoločnosti môže rozhodnúť, že na zvýšenie základného imania použije nerozdelený zisk alebo iné vlastné zdroje, ktorých spôsob použitia nie je ustanovený zákonom, prípadne iné vlastné zdroje, ktoré sú v účtovnej závierke vykázané vo vlastnom imaní spoločnosti.

 

Rozhodnutie o zvýšení základného imania môže byť uskutočnené iba na základe schválenej riadnej individuálnej účtovnej závierky, ak odo dňa, ku ktorému bola zostavená neuplynulo viac ako 6 mesiacov.

 

Takéto zvýšenie základného imania je možné vykonať bez potreby auditovania účtovnej závierky, ak suma, o ktorú sa základné imanie zvyšuje, nepresiahne výšku základného imania pred jeho zvýšením.

 

2. Zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení

Novela sa v rámci zákona o sociálnom poistení dotkla  povinnosti zamestnávateľov viesť evidenciu o svojich zamestnancoch na účely sociálneho poistenia a povinnosti predložiť ju Sociálnej poisťovni. Pôvodne bol zamestnávateľ povinný predložiť evidenciu Sociálnej poisťovni do troch dní od uplatnenia nároku na dávku alebo od skončenia pracovného pomeru.

 

Nové znenie dotknutého ustanovenia spresnilo lehoty na predloženie dokumentov v závislosti od konkrétnych okolností. Zamestnávateľ je povinný predložiť evidenciu Sociálnej poisťovni (i) do konca kalendárneho mesiaca nasledujúcom po mesiaci, v ktorom skončil pracovný pomer, (ii) do ôsmich dní od uplatnenia nároku na dávku alebo od doručenia výzvy Sociálnej poisťovne na predloženie tejto evidencie.

 

3. Zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok)

Predlžuje sa lehota na vyjadrenie pre kontrolovaný subjekt k protokolu z daňovej kontroly, a to z 15-tich dní na 30 dní. Toto ustanovenie sa použije na protokoly vypracované po účinnosti tohto zákona, teda po 21.07.2020.

 

4. Zákon č. 321/2014 Z. z. o energetickej efektívnosti

Novelizované ustanovenia zákona o energetickej efektívnosti redukujú povinnosť tzv. veľkého podniku v súvislosti s poskytovaním elektronického súboru údajov a súhrnného informačného listu prevádzkovateľovi monitorovacieho systému. V zmysle zákona je podnik povinný poskytovať tieto doklady len v prípade, ak ich nezaslal energetický audítor.

 

Zároveň v snahe motivovať veľký podnik k úspore energie sa zavádza zjednodušený audit pre veľké podniky, u ktorých nenastala od vykonania posledného energetického auditu podstatná zmena okolností. Veľký podnik, tak za podmienky, že dosiahne zníženie zo svojej konečnej spotreby energie aspoň o 8 % a túto úsporu aj preukáže, môže namiesto opakovaného energetického auditu požiadať organizáciu určenú Ministerstvom hospodárstva SR o vydanie potvrdenia o aktualizácii energetického auditu na obdobie nasledujúcich štyroch rokov.

 

Zjednodušený audit vo forme obdržania potvrdenia o splnení povinnosti vykonať audit je pre veľký podnik možnosťou aj v prípade, ak preukáže, že má celkovú spotrebu energie za štyri roky menšiu ako 10 MWh.

 

2. Zákon č. 390/2019 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony

 

Účinnosť: . 1. januára 2020 (okrem čl. I až IV, čl. V bodov 2 až 6 a 8 až 12, čl. VI až XIV a čl. XVI až XIX, ktoré nadobúdajú účinnosť 1. októbra 2020)

 

Stručný popis:

Zákon rozsiahlo novelizuje a dopĺňa viaceré zákony, pričom medzi najvýznamnejšie zmeny patrí novelizácia ustanovení o zrušení spoločnosti a jej likvidácii, ktoré sú obsiahnuté v zákone č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník, ako aj rozšírenie povinne zapisovaných údajov do obchodného registra a živnostenského registra.

 

1. Likvidácia spoločností od 01.10.2020

Novela príslušných ustanovení Obchodného zákonníka priniesla úplne novú komplexnú právnu úpravu procesu likvidácie obchodných spoločností. Novelizované ustanovenia upravujú proces likvidácie od postupu pred vstupom do likvidácie až po jej ukončenie, vrátane úpravy nariadenia dodatočnej likvidácie.

 

Nakoľko odchýlok v porovnaní s teraz účinným znením ustanovení je veľa, dávame do pozornosti len vybrané zmeny, ako:

  • povinnosť zaplatiť preddavok na likvidáciu, ktorého výška bude stanovená vo vyhláške Ministerstva spravodlivosti SR,
  • definuje sa okruh osôb, ktoré budú môcť byť vymenované za likvidátora,
  • upravuje sa lehota a spôsob ustanovenia likvidátora do funkcie,
  • právne účinky vstupu spoločnosti do likvidácie nastanú až zápisom likvidátora do obchodného registra,
  • zmena poradia uspokojovania pohľadávok.

 

2. Povinnosť uvádzať iný identifikačný údaj a dátum narodenia

Nové povinnosti majú spoločnosti aj pri zápise zahraničnej fyzickej osoby (napr. ako štatutárneho orgánu, člena dozornej rady, prokuristu, atď.), ktorej nebolo pridelené rodné číslo a je zapísaná, alebo má byť zapísaná do obchodného registra alebo do živnostenského registra. Iným identifikačným údajom sa rozumie údaj, ktorý je ekvivalentom slovenského rodného čísla, čiže trvalý osobný údaj zahraničnej osoby, ktorý umožňuje jednoznačne určiť jej totožnosť v informačných systémoch krajiny jej pôvodu.

 

Medzi ďalší povinne zapisovaný údaj bude od 01. 10. 2020 patriť aj dátum narodenia spoločníkov zapísanej spoločnosti.

 

Nakoľko budú tieto údaje od 01. 10. 2020 povinnými údajmi, obchodné spoločnosti sú po 30. 9. 2021 povinné doplniť ich pri podaní najbližšieho návrhu na zápis zmeny zapísaných údajov do obchodného registra, najneskôr však do 30. 09. 2022.

 

3. Povinnosť potvrdiť údaje o organizačnej zložke slovenskej alebo zahraničnej právnickej osoby a o podniku zahraničnej osoby

Pre organizačné zložky podnikov zapísaných slovenských právnických osôb a podniky/organizačné zložky zapísaných zahraničných právnických osôb platí povinnosť, aby do 30.9.2021 podali do obchodného registra predpísaný formulár, ktorým potvrdia svoje zapísané údaje v obchodnom registri. Má ísť len o formálne potvrdenie „správnosti a aktuálnosti“ zapísaných údajov. Potvrdenie  údajov podané vo vyššie uvedenej lehote nepodlieha poplatkovej povinnosti. V prípade, ak údaje zapísané v obchodnom registri nezodpovedajú aktuálnemu stavu, je potrebné, aby podali v lehote do 30.9.2021 štandardný návrh na zápis zmeny zapísaných údajov v obchodnom registri. 

 

Organizačné zložky podnikov slovenských právnických osôb a podniky/organizačné zložky zahraničných právnických osôb, ktoré v lehote do 30.9.2021 nepotvrdia zapísané údaje v obchodnom registri alebo nepodajú zmenu zapísaných údajov v obchodnom registri v zmysle vyššie uvedeného, registrový súd vymaže.

 

3. COVID-19 opatrenia: Dotácie na úhradu nájomného

 

Účinnosť: /

Stručný popis:

Poskytovanie dotácie na úhradu nájomného bolo umožnené novelou zákona č. 71/2013 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky s účinnosťou od 17. 06. 2020.

 

Od 23. 06. 2020 je poskytovaná dotácia za priestory, ktoré má právnická osoba alebo fyzická osoba - podnikateľ v užívaní na základe nájomnej zmluvy alebo obdobnej zmluvy (napr. podnájomnej zmluvy). Dotácia je určená (pod)nájomcom, ktorí nemohli užívať prenajaté priestory počas tzv. obdobia sťaženého užívania, t.j. obdobia kedy z dôvodu zavedených opatrení Úradu verejného zdravotníctva prenajaté priestory nemohli užívať vôbec alebo bolo ich užívanie podstatne obmedzené zákazom prítomnosti verejnosti v priestoroch prevádzky.

 

Základom pre poskytnutie dotácie je dohoda prenajímateľa s nájomcom. Hlavnou myšlienkou je, že štát poskytne dotáciu vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného (nie však viac ako 50 % z výšky nájomného).

 

Proces žiadosti o dotáciu je výlučne elektronický. Od 24. 08. 2020 je možné podpisovanie žiadostí o poskytnutie dotácie na úhradu nájomného nielen prostredníctvom konateľa, ale aj prostredníctvom splnomocnenej osoby, ktorá má prístup a oprávnenie disponovať s elektronickou schránkou. Plnomocenstvo nie je potrebné k žiadosti prikladať, je však potrebné ním disponovať v prípade následnej kontroly zo strany Ministerstva hospodárstva SR. Zároveň bol rozšírený okruh osôb oprávnených na poskytovanie dotácie.

 

Od 24. 08. 2020 je tiež možné podať žiadosť o poskytnutie dotácie bez ohľadu na veľkosť podniku a skutočnosť, či podnik je v ťažkostiach. Tieto skutočnosti majú vplyv len na to, podľa ktorej z dvoch schém pomoci Ministerstva hospodárstva SR bude dotácia poskytnutá a koľko prostriedkov je na poskytnutie dotácie vyčlenených zo štátneho rozpočtu.

 

*           *          *

 

Tento monitoring právnych predpisov bol pripravený advokátskou kanceláriou PETERKA & PARTNERS, so sídlom Kapitulská 18/A, Bratislava. Tel. +421 2 544 18 700; E-mail: butasova(@)peterkapartners.sk; www.peterkapartners.com.

 

Články s rovnakou témou

No news available.

Podujatia s rovnakou témou

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin