Naše podujatia

Konferencia : Perspectives on European Nuclear Supply Chain

[Translate to Slovaque:]

Jadrová energetika je oblasť, v ktorej sú Francúzsko a Slovensko dlhodobými strategickými partnermi. Energetická kríza zdôraznila potrebu európskej energetickej nezávislosti a prehĺbila spoluprácu medzi našimi krajinami v európskom dodávateľskom reťazci v oblasti jadrovej energie.

Jadrová energia bola preto ústrednou témou konferencie organizovaniu Francúzsko-slovenskou obchodnou komorou v spolupráci s francúzskym veľvyslanectvom v Bratislave. Podujatie otvoril svojím uvítacím príhovorom prezident FSOK pán Miroslav Kot. Následne Francúzsky veľvyslanec Pascal Le Deunff vo svojom prejave vyzdvihol nielen podobné záujmy Slovenska a Francúzska v tomto sektore, ale aj naše vynikajúce bilaterálne vzťahy.

Bolo nám potešením privítať na tomto podujatí hlavných aktérov jadrovej energetiky:

Pavol Štuller, generálny riaditeľ JAVYS, predstavil prehľad nového slovenského jadrového programu a spomenul aj podpis rámcovej dohody o spolupráci v auguste 2023 v Paríži medzi JAVYS a EDF, ktorá tak ponúka väčší priestor na ďalšiu spoluprácu medzi Slovenskom a Francúzskom v oblasti jadrovej energetiky a pri realizácii projektov vývoja výkonných reaktorov a modulárnych reaktorov (SMR). 

  • Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární, hovoril o nových projektoch a ambíciách svojej spoločnosti, ktorá v súčasnosti zabezpečuje 70 % celkovej výroby elektriny na Slovensku a 95 % dodávanej elektriny je bez emisií CO2.
     
  • Vakis Ramany, senior viceprezident medzinárodného rozvojového programu pre novú jadrovú energetiku spoločnosti EDF, jedného z popredných prevádzkovateľov jadrových elektrární v Európe a vo svete, predstavil európske perspektívy rozvoja: prístup k flotile, priemyselnú stratégiu a revolučný projekt NUWARD.
  • Lionel Gaiffe, senior výkonný viceprezident programu Fuel Business Unit spoločnosti Framatome, predstavil koncept energetickej suverenity v oblasti dodávok jadrového paliva a to, ako spoločnosť Framatome prispieva k bezpečnosti dodávok paliva v strednej a východnej Európe. Na Slovensku bola 31. mája 2023 podpísaná dohoda o rozvoji strategických vzťahov medzi spoločnosťami Framatome a Slovenské elektrárne v týchto oblastiach:
    • Jadrové palivo
    • Jadrová prevádzka a údržba
    • Prístrojové vybavenie a kontrola
    • jadrová medicína a výroba izotopov
       
  • Agnès-Marie Berche, riaditeľka rozvojového programu pre nové jadrové aktivity spoločnosti EDF, predstavila prístup zameraný na rozvoj lokálneho a udržateľného dodávateľského reťazca a zdôraznila veľmi úzku spoluprácu a dlhodobé partnerstvá s hlavnými miestnymim predstaviteľmi.
     
  • Peter Spilý, výkonný riaditeľ PPA ENERGO, ilustroval spoločné medzinárodné projekty na konkrétnych príkladoch, ako je projekt ITER na juhu Francúzska, ktorý je jedným z najambicióznejších energetických projektov na svete a podieľa sa na ňom 35 krajín. 

 

V záverečnej časti konferencie sa uskutočnil okrúhly stôl s prestížnymi hosťami, ktorý viedol pán Miroslav Kot. Účastníci sa mohli dozvedieť viac o NUCEAL (NUClear Engineering Alliance), novom spoločnom podniku, ktorý vytvorili francúzska strojárska spoločnosť Assystem, španielska strojárska spoločnosť IDOM a slovenská strojárska spoločnosť VUJE s cieľom podporiť s viac ako 12 000 odborníkmi rozvoj projektov EDF v Európskej únii a prípadne aj vo Veľkej Británii. Diskutujúci sa venovali aj téme vedy a vzdelávania v energetike a zhodli sa na potrebe podpory atraktívnosti tejto oblasti štúdia a vzájomnej spolupráce v oblasti vzdelávania vrátane stáží a výmenných pobytov.

Veľká vďaka patrí všetkým partnerom tejto konferencie: ASSYSTEM, EDF, FRAMATOME, JAVYS, SLOVENSKÉ ELEKTRÁRNE a VÚJE.
Francúzsko-slovenská obchodná komora bude aj naďalej prispievať k rozvoju spolupráce medzi Francúzskom a Slovenskom v tomto významnom hospodárskom odvetví s veľkým potenciálom.

Fotky z podujatia nájdete tu.

Články s rovnakou témou

No news available.

Podujatia s rovnakou témou

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin