Energetická kríza, nedostatok AdBlue v Európe

Slovenskí podnikatelia začlenení do Klubu 500 upozornili, že vysoké ceny energií môžu v krátkom čase spôsobiť zatváranie fabrík, rast nezamestnanosti, nedostatok a zdražovanie základných výrobkov. Zamestnávatelia spolu so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK) podporili návrhy na kompenzáciu cien energií pre obyvateľstvo, podľa nich je však potrebné, prijať účinné opatrenia aj pre priemysel.

Jednou z firiem, ktorú extrémne vysoké ceny energií zasiahli, je výrobca hnojív Duslo (Šaľa). Táto spoločnosť patrí k najväčším odberateľom zemného plynu na Slovensku. S výrobou hnojív je spojená aj výroba AdBlue (syntetická kyselina močová, ktorá sa používa na znižovanie emisií oxidov dusíka v moderných naftových motoroch) a Duslo je jej najväčší výrobca v Európe. Ďalší veľkí európski výrobcovia v Nemecku a Poľsku už jeho výrobu obmedzili resp. zastavili úplne. Majitelia naftových áut tak môžu mať v najbližších týždňoch a mesiacoch problém. Hrozí, že tohto produktu bude nedostatok, dokonca sa môže stať, že štát vývoz AdBlue do zahraničia úplne zakáže.

Nateraz síce Duslo, podľa riaditeľa spoločnosti, svoje zmluvné záväzky voči odberateľom plní, no nových zákazníkov v súčasnosti odmieta. Spoločnosť totiž obmedzila výrobu na technologické minimum a v hre aj jej úplné prerušenie dovtedy, kým nebudú ceny zemného plynu priaznivejšie.

Zdroj: Trend, Pravda, TA3, FSOK

Články s rovnakou témou

No news available.

Podujatia s rovnakou témou

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin