Actualités

Aktuality zo Slovenska

Vláda chce zlepšiť boj proti cezhraničným daňovým praktikám firiem

Slovenská vláda schválila návrh zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Cieľom návrhu je najmä zvýšenie daňovej transparentnosti a zlepšenie boja proti cezhraničným daňovým praktikám firiem. Návrh zákona má podľa rezortu financií odradiť sprostredkovateľov aj daňovníkov od používania praktík potenciálne agresívneho daňového plánovania a prostredníctvom neho sa má účinne prispieť k úsiliu smerujúcemu k tomu, aby sa vytvorilo prostredie spravodlivého zdaňovania. Za nesplnenie nových povinností bude môcť daňový úrad uložiť sankcie. Tie sa môžu vyšplhať až na 30 tisíc eur, a to aj opakovane.

Zdroj : TASR. Finweb HN

 

Na Slovensku bude sídliť dôležitá európska inštitúcia

Európsky orgán práce (ELA) bude sídliť v Bratislave. Rozhodla o tom Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. Slovensko vyhralo súťaž o ELA presvedčivým spôsobom. Hlasovanie si nevyžiadalo ani viac kôl, keď slovenskú kandidatúru podporila väčšina členských štátov hneď v prvom hlasovaní. Na Slovensku tak vznikne prvá inštitúcia Európskej únie. Európsky orgán práce je pomoc pre občanov, podniky a vlády pri cezhraničnej pracovnej mobilite. Môže zabrániť zneužívaniu pravidiel a ochrániť zamestnancov pred nekalými praktikami zamestnávateľov.

Zdroj: TA3 TASR SITA, Euractiv.sk

 

Mení sa zákon o odpade - Povinné triedenie bioodopadu aj čiastočný zákaz skládkovania

Ministerstvo životného prostredia predložilo v máji veľkú novelu zákona o odpadoch. Transponuje hneď niekoľko európskych smerníc vrátane tej o obmedzení jednorazových plastov. Spolu ide o deväť druhov jednorazových plastových výrobkov. Po schválení vládou SR a parlamentom by protiplastové opatrenie malo začať platiť 1. januára 2021. Zelený rezort tak urobí ešte pol roka predtým, ako túto povinnosť ukladá EÚ všetkým členským štátom. Nová legislatívna úprava obmedzuje skládkovanie a spaľovanie komunálneho odpadu. Zavádza tiež pravidlo, podľa ktorého by mali poplatky za výrobky zohľadňovať ich recyklovateľnosť.

Zdroj: Euractiv.sk, SME, TASR

 

Mzdy na Slovensku raketovo rástli

Slovákom sa žije čoraz lepšie, ich platy totiž v prvom štvrťroku rástli závratnou rýchlosťou. Kým v minulom roku si ľudia našli na výplatnej páske v priemere 955 eur, v tomto roku to už bolo 1023 eur. Najviac si polepšili učitelia, ktorých platy vzrástli o 13 percent. V priemere tak dnes učiteľ zarobí takmer tisíc eur. Magickú hranicu tisíc eur v prvom štvrťroku prekročilo až desať odvetví, no a v jednom sektore ľudia po prvýkrát zarobili v priemere viac ako 2000 eur. Išlo o finančné a poisťovacie činnosti, tento sektor je už tradične tým najlepšie plateným.

Zdroj: finweb HN

 

Slovensko má prvú prezidentku, Čaputová zložila sľub a prevzala palác

Bola prekvapením volieb a napokon triumfovala s výrazným náskokom. Nová prezidentka Zuzana Čaputová zložila sľub, predniesla inauguračný prejav, prevzala si palác a vystriedala Andreja Kisku.

Zdroj: TA3, TASR, SITA

 

V Novom Meste dokončili investíciu za milióny - v sklade vznikne vyše 100 miest

Priemyselný a logistický park v Novom Meste nad Váhom sa rozrástol. Český realitný fond Arete Invest, ktorý pôsobí aj na Slovensku, v ňom otvoril svoju novú halu. Investícia do centrálneho skladu dosiahla takmer 12 miliónov eur a prinesie viac ako sto nových pracovných miest. Sklad je určený pre medzinárodnú sieť internetových obchodov s módou Factcool. V novom modernom sklade pri diaľnici D1 v Novom Meste nad Váhom pôsobí skupina Factcool od 1. júna a postupne do tejto lokality konsoliduje svoje operácie pre trh strednej a východnej Európy.

Zdroj: finweb HN

 

Nemci otvorili v Detve nový závod, zamestnajú 200 ľudí

Spoločnosť ZF Friedrichshafen AG, dodávateľ podvozkových komponentov na osobné vozidlá, otvorila v Detve svoj nový závod. Jeho plocha je 11-tisíc štvorcových metrov a v prvej fáze zamestná 200 ľudí. Závod ZF Detva sa nachádza v priemyselnom parku Punch Campus. ZF Friedrichshafen AG je globálny líder v technológiách pohonu a podvozku, ako aj pasívnych a aktívnych bezpečnostných systémov. Skupina ZF pôsobí na Slovensku od roku 1993. Spoločnosť zamestnáva v závodoch v Trnave, Leviciach, Šahách a Komárne viac ako 3800 ľudí a v krajine dosahuje obrat vo výške 770 miliónov eur.

Zdroj: TASR, finweb HN

 

Panasonic na Orave sa zameria na e-autá

Nová výroba sústredená na automotive by mala v závode spoločnosti Panasonic Industrial Devices Slovakia v Trstenej zamestnať až 450 ľudí. Oravský Panasonic by mal už čoskoro spustiť rozšírenú výrobu príslušenstva do elektrobatérií pre automobily. Nábeh výroby by mal byť postupný v rozmedzí štyroch až piatich rokov, celkovo by malo byť preinvestovaných až 70 miliónov eur.

Zdroj: finweb HN

 

Priemyselný areál Haniska sa rozrastá

V priemyselnom areáli Haniska v okrese Prešov má vyrásť závod na výrobu oceľových komponentov a nerezových korpusov. Stavbu plánuje spoločnosť BHS-Sonthofen. V prevádzke má pracovať 100 ľudí. V novom areáli budú vyrábať oceľové komponenty určené pre miešarne centrálnych betonárok, drviče, recyklačné technológie a filtračné zariadenia.

Zdroj: SARIO

 

Nová nemecká fabrika pri Leviciach

V priemyselnom parku Géňa pri Leviciach chce firma Oppermann vybudovať novú fabriku. Tá má stáť 5,6 milióna eur a príde v nej k ďalšiemu rozširovaniu produkcie nemeckej firmy. Nových zamestnancov spoločnosť  prijímať nebude.

Nosný výrobný program spoločnosti Oppermann tvorí tkanie a veľkoobchodný predaj textilných upínacích pásov na kamióny a priemysel.

Zdroj: SARIO, TASR

 

PSA bude na Slovensku vyrábať batérie pre elektromobily a hybridy

Trnavský závod automobilového koncernu PSA sa stane prvým, v ktorom bude francúzska spoločnosť vyrábať batérie pre elektromobily a plug-in hybridy, ktoré môžu putovať do modelov koncernových značiek Peugeot, Citroen, Opel a DS. Slovenskej vláde sa tak začínajú z časti napĺňať plány o výrobe tohto kriticky dôležitého prvku elektrifikovaných automobilov.

Zdroj: SARIO

 

Články s rovnakou témou

No news available.

Podujatia s rovnakou témou

Share this page Share on FacebookShare on Linkedin